tisdag 11 augusti 2009

Ursus arctos och canis lupus

Har fått rapport om mycket vilt i mina dalaskogar. Mamma ringde för en stund sedan och var orolig.
- Ska du ge dig ut i skogen?
- Ja, kanske, svarade jag.
- Äh, gör inte det. Det går mycket björn alldeles ovanför byn nu och dessutom har vargen kommit. Byborna går knappt ut själva, inte på egen hand åtminstone.

Hm. Kan inte säga att det lockar så väldigt mycket med den där tvåmilavandringen jag hade tänkt mig. Är kanske lite harig ändå. För några år sedan gick det björn mellan husen på de översta gårdarna, de närmast skogen. Sedan länge har byn gemensamma soptunnor, tunga och med lock som det krävs armstyrka för att lyfta. Ingen kan lägga sopor i en vanlig soptunna, då kommer björnen direkt.
Men en björn är en björn, de är ofta räddare för människan än människan är för björnen, och går hellre åt sidan när de hör röster. Men varg? Jag säger inte att jag inte skulle bli bra rädd om jag såg en björn på håll, men en varg känns mer hotfull. Ändå vet jag att de oftast reagerar på samma sätt som björnen, de söker inte konfrontation.

Jag får inrikta mig på en vandring i Njupeskär/Fulufjäll där det finns många andra som går. Och så min bokhög. Det finns också en lätt och trevlig utflykt jag kan göra, till Navardalen, http://www.navardalen.se/navardalen.htm. Det är ju inte helt fel med ett dopp i sjön och så svart kokkaffe och smörgås efteråt. Jag hade funderingar på en av de längre skogsturerna där, har gått en av dem för många år sedan, men nu vet jag ju inte om jag ens törs ta den korta. Man möter aldrig någon annan där, det är bara mygg, trollsländor, enstaka fåglar, med lite tur en strömstare i bäcken. Perfekt med barnen och hunden, att ge dem en försmak av vildmarken.

Eller Hykjeberg, http://www.w.lst.se/template/NewsPage.aspx?id=3030 så brant och högt att man på toppen är ovanför alla rovfågelsbon som finns på klipputsprången. Fast dit skulle jag aldrig åka ensam, platsen är en perfekt scen för en deckarserie. 100 m stup, det snurrar i magen bara jag tänker på det.

Eller så gör jag en tur till Trängslet http://svt.se/2.33557/1.1641971/vattenmagasinet_i_trangslet_nastan_fullt?lid=senasteNytt_1101142&lpos=rubrik_1641971. När jag läser om hur mycket vatten det är, undrar jag om det är så klokt att paddla eller bada i älven nedströms. Inte bara bykraftverket, utan även stora Trängslet har för mycket vatten i resp damm.

8 kommentarer:

 1. Säga vad man vill om Stockholms innerstad, men nog tror jag att det är farligare på landet ;-)

  SvaraRadera
 2. Bara det att planera tycks vara halva ditt nöje;-))

  SvaraRadera
 3. Dit där varg och björn strövar över tundran i idogt näringssök...

  Istid, permafrost?

  Till och med hit till småland kommer varg ibland.

  SvaraRadera
 4. au au au å ir så duktig såå. Åg mes å wext upp napped ig int til ån ad någer

  http://www.elfdalsasen.com/
  klcka på älvdalska ord, till vänster...

  SvaraRadera
 5. Åh,du är i Dalarna!!!
  Hälsningar från dalkullan susjos

  SvaraRadera
 6. ...även vi har faktiskt en varg, en väldigt omdiskuterad stackare...allrtså han vara eller icke vara.

  Annars har vi väl mest de där vanliga sorterna här Älgar, hjortar, Lo, rävar och tja Du vet ju själv va som finns...men björn, där går gränsen med vad som finns här!

  Lo-spår följde vi ofta som barn, Älg lika. Men hade jag sett björnspår...då hade jag INTE följt dem! ;o)

  SvaraRadera
 7. Välkommen hem!
  En lite utmaning i stöket, kanske??

  http://helheten.blogspot.com/2009/08/dar-jag-ar.html

  kram

  SvaraRadera