tisdag 4 augusti 2009

Hur man inte odlar tomater

Man börjar inte med att köpa fröpåsar i januari och lägger dem inte på varm plats i köket, där de får ligga till mars. Man sår inte fröna i sålådor - i mars - och ställer dem på en ännu varmare plats i ena vardagsrumsfönstret. Man glömmer inte att vattna.
Man glömmer inte att lyfta lite på plastlocken, så det bildas mögel på jordytan.

Man vattnar inte väldigt mycket varannan vecka och så ingenting däremellan. Man glömmer inte att skola om de stackars miniplantor som trots allt kommer upp, i ett slags botanisk illustration av Darwins tes, "survival of the fittest". Man planterar inte de starkaste småplantorna i balkonglådor i början av juli och ställer dem på solig plats utanför huset, längst från inomhuskranar och utkastare.

Man fortsätter inte att glömma vattna, man tror inte att regnet nog sköter om den saken.

Man glömmer inte heller att titta till plantorna, som märkligt nog har vuxit några decimeter i de torra balkonglådorna. Man glömmer inte att fästa upp de rangliga stjälkarna med blompinnar. Man glömmer inte tjuva plantorna.

Men. Fast man kanske glömmer detta, kan man få se små gula tomatblommor. I augusti. Kanske, kanske belönas man med ett par små hårda tomater lagom till skolstarten.

Syltade gröna tomater är rätt gott det med. Jag har inte glömt att köpa mycket små konserveringsburkar. De kan ju få duga.

2 kommentarer:

  1. :) härlig inställning och inlagda gröna tomater är aldrig fel - inte heller filmen :)
    blir det fint i nya huset?
    ser fram emot att få ses i höst, inbjudan kommer.. ta hand om dig kramar i massor

    SvaraRadera
  2. man köper uppdrivna plantor, för man vill ändå bara ha en av varje sort, eller?

    SvaraRadera