onsdag 10 november 2010

Hellre gnatar jag än curlar

Jag såg inte den nya såpan "Ung och  bortskämd" och det är jag glad för. Jag såg en del av "Debatt" i går kväll som handlade om programmet och kände mig spyfärdig. Inte av de aningslösa unga vuxna, de kändes ändå mest som bimbos, men av deras föräldrar.
Hur kan man ha mage att påstå att man inte älskar sitt barn om man inte åker hem till henne/hon och städar lägenheten? Plockar undan hennes smutskläder, diskar, skurar toaletten och t o m drar på henne strumporna?
- Men hon är ju så kreativ, kläcker en mamma ur sig, hon måste ju få tid att dansa och blogga.

Minskar kreativiteten om man städar upp efter sig? Skulle inte tro det.

En annan kvinna i publiken framhöll att sådana här bortskämda 20-åriga bebisar blir helt oattraktiva på arbetsmarknaden, de har ju aldrig lärt sig att även tråkiga uppgifter måste utföras. Även det mest fantastiska drömjobbet innehåller moment som är trista.

Guskelov, säger jag bara, att maken och jag lär ungarna, nu 14,12 och 8, att hålla någorlunda ordning i sina rum, att de två äldre ska turas om att göra rent i badrummet resp dammsuga, att deras kläder inte blir tvättade om de inte bär upp dem till tvättstugan, att hunden ska ha mat och vatten varje dag, att öäxorna ska läsas, att middagsbordet ska dukas av osv osv.

Hellre gnatar jag än daltar.

5 kommentarer:

 1. All kärlek är balans. När min yngste son var sist kvar hemmaboende och jag var ensamstående flygis, oj, vad han fick ta ansvar när jag låg borta. Han kan nu i efterhand säga att det "kanske inte var drömmen för en gymnasiepluggande kille att stiga upp en timme tidigare för att gå ut med hunden och själv klara sig - men det var grunden till att jag idag är trygg och uppskattad i livet för att vara duktig, lojal och plikttrogen."
  Men, sen när jag var hemma några dagar, då slösade jag all min energi på honom, lagade hans favoritmat, lyssnade, fanns, avlastade med hunden. Så i vissa lägen är det inte fel att skämma bort, bara det är ömsesidigt. Man KAN skämma bort också - så länge någon inte tar för givet, eller utnyttjar situationen, det tror jag.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är klart att man gärna vill skämma bort lite ibland. Men inte jämt och inte med allt.
  Fr a är det viktigt att "skämma bort" sina barn med tid och uppmärksamhet. Att prata, diskutera och göra saker tillsammans. Dessutom, att hjälpas åt med sortering av tvätt, t ex är ju också ett sätt att umgås ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag såg programmet i efterhand, lyckades få två av tre (motvilliga) tonåringar att titta med mig - och efter tio minuter var de fast. OJ, så kul vi hade! Vilka helt sanslösa ungdomar och vilka helt sanslösa föräldrar! Gissa om vi längtar efter nästa avsnitt på måndag!

  Och som Mellangrabben sa:
  - De där skulle jag vilja se i scouterna!

  Däremot såg jag inte Debatt - vet inte om jag vill heller ;-)

  SvaraRadera
 4. Såg lite på svt play. Herre jösses säger jag,man blir stum!
  Och vilken uppmärksamhet detta program har fått!
  Som tur var så känner jag inte igen mej...puh!

  SvaraRadera