fredag 25 februari 2011

Får inte ihop det

Snor åt mig en stund här, fast jag borde ägna min tid åt annat så här på fredagseftermiddagen.

I bl a SvD skrivs det om ensamkommande pojkar från framför allt Somalia och Afghanistan. Här och var på nätet har återigen blossat upp en diskussion om de unga människorna, att de inte är barn utan vuxna, för det borde kallas tonåringar och de får ju gå på barnförbjudna filmer och de är straffmyndiga och de har ju skägg för jösse namn och är det egentligen inte så att de är äldre än 18 ... ?

Jag tillägnar detta blogginlägg alla kommentatorer som visar prov på förakt mot "pk-isterna", mot andra åsikter än deras egna.

1. Sverige har i likhet med ca 200 andra länder undertecknat FN:s barnkonvention, som bl a slår fast att alla är barn till de fyller 18. Punkt.

2. Jag vet inte om det är samma kommentatorer som med samma frenesi - och med rätta - är mot barnäktenskap, men för enkelhets skull utgår jag från det. Man är alltså mot att unga flickor tvingas till äktenskap innan de fyllt 18. Det säger också barnkonventionen.
Alltså, flickor under 18 som tvingas till äktenskap betraktas som barn. Ensamkommande pojkar under 18 betraktas inte som barn.
Jag får inte ihop det.

3. Jag undrar om det kan vara så att man när man använder sig av uttrycket "biologisk ålder", blandar ihop pubertetsentrén med färdigutvecklad kropp. Jag är inte medicinskt utbildad, men åtminstone vet jag att det går ganska många år mellan en pojkes första fjun på överläpp och en flickas första mens och den tid när hjärna, muskelmassa, skelett, tänder (tänk visdomständer) mm är färdigväxta. Det brukar ske när man är runt 20 år.

Tack och hej
leverpastej

5 kommentarer:

 1. Du är klok du! Håller med dig!

  SvaraRadera
 2. Men pojkar är ju LIGISTER vettu!
  Typ.

  SvaraRadera
 3. Pojkar, speciellt från "så'na länder" har bara uppfostrats till en enda sak, det vet du väl!? *ironisk*

  Jättebra och tänkvärt inlägg Öbon!! :)

  SvaraRadera
 4. Jag instämmer, det är förbryllande. De kommentatorer du åsyftar för ett resonemang som påminner om talesättet "våra barn men deras ungar", det är skillnad på folk och folk i vissas ögon.

  SvaraRadera