torsdag 17 november 2011

Viktiga ord

Lista



Ibland ett nödvändigt ont, en hjälp inför inköp av extraordinär mat, t ex julmat, presenter, t ex julklappar, kort, t ex julkort. Kan utgöra ett hinder mot svårartad ångest, t ex inför julen.


Läsning


Ett av de basala behoven (se behovstrappan). En dag utan läsning är en förlorad dag. Helst ska det vara en uppslukande bok, en riktigt tjock roman med många personer och bihandlingar. Deckare kan komma ifråga, liksom naturligtvis även noveller. En och annan tidskrift kan slinka med. Självklart läses dagstidningen. Finns inget annat att tillgå, kan Vårdguiden, apotekstidningen, kommunens informationsblad eller någon av alla de reklamfinansierade gratistidningarna som man får hem i drivor i brevlådan få duga. Men bara en stund.

Behovstrappa


Indelas i flera nivåer. På första och därmed på den basala nivån, återfinns läsning. På den andra nivån kommer gemenskap med andra människor och skrivande. På nästa nivå kommer mat, dryck, värme, sömn. På översta nivån kommer lugn och ro, så man kan njuta av allt det andra.


Hus


Ett ställe där man kan sitta och läsa i sina böcker. Och dricka te.
Eller så kan man planera hus, bygga hus och flytta in i hus. En snickares hus blir aldrig klart.

Husdjur


Det finns två typer av husdjur, dels de man kan välja själv, dels de som tar sig in i huset utan att man vill det. Till den senare gruppen hör myror om vårarna, möss om höstarna, spindlar på källargolvet, flugor och myggor. Till den kategorin av husdjur man väljer själv, kanske delvis för att få bukt med de ofrivilliga husdjuren, hör hundar och katter t ex. Hundar och katter hårar och går in med leriga tassar och de kan om man inte är uppmärksam, äta en ur huset. Dessutom tar alltid husdjurens riktiga mat, som man köper i tiokilossäckar och blir lätt ruinerad varje gång, slut lagom till fredagseftermiddagen, strax innan specialbutiken stänger för helgen. Valet står alltså mellan håriga och leriga frivilliga husdjur och små äckliga ofrivilliga husdjur.

Etikett


Ett alltför bekvämt sätt att ordna världen och andra människor i grupper. Etiketterna kan skava värre än en vass tygetikett som man glömt bort att klippa bort ur underkläderna.

Färg


Varför finns det inte julgranskulor i orange?


För att ogilla listor, skirver jag plötsligt ganska ofta listor numera. Undrar vad det beror på, en annalkande känsla av att hjärnans minnesfunktion inte längre är så vass?

2 kommentarer:

  1. Jag förstår fullkomligt varför det inte finns julgranskulor i orange!

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt letat efter orangea julgranskulor, att ha bredvid de röda.

    Annars handlar färgfrågan mer om allmän färg"filosofi", hur det kommer sig varför vissa färger är så starkt anknutna till vissa företeelser t ex.

    SvaraRadera