tisdag 22 november 2011

Att det blir svårt att sova

är ju självklart, när man läser högt för sin nioåring ur boken Godnatt, mister Tom av Michelle Magorian. Den handlar om Willie (senare Will) som blir evakuerad från London precis i början av andra världskriget och hamnar hos Tom Oakley, en gammal änkling som bor i en liten by, Little Weirwold, någonstans på den engelska landsbygden. Willie är blyg, undernärd och illa klädd, men snart blommar han upp och det visar sig att han är mycket duktig på att teckna, något som hans överreligiösa mamma anser vara en synd. Hon anser att allt utom att be böner är en synd.

Igår kväll hade vi kommit fram till det kapitel där Willie reser tillbaka till London, då hans mamma skrivit ett brev om att hon är sjuk och behöver hans hjälp. Hon har en överraskning till honom, säger hon.
Den överraskningen består av en nyfödd liten syster.

Visst låter det rart, men mamman är, minst sagt, knäpp. Nej, hon är faktiskt helt galen. Babyn har legat ensam hemma, med munnen täckt av ett plåster för att inte störa grannarna, då mamman varit och hämtat Willie vid tåget. Hon är borta flera timmar.
Willie packar upp presenter till mamman, lite smör, några ägg och annat, men mamman kastar bort allting. Så får hon för sig att Willie är trotsig och säger emot henne. Hon slår honom så han svimmar och låser in  honom i en skrubb under trappan.

Där avslutade vi läsningen igår kväll. Jag har läst boken tidigare och vet ju att allt slutar bra, men innan dess är det mycket som ska hända.

I morse var vi tvungna att fortsätta läsningen:


Under tiden går mister Tom i byn och undrar varför han inte får något brev från Willie. När det gått en månad tar han sig till London och lyckas ta sig in i mammans hus. Själv är hon bortrest på ett bibelmöte, enligt en granne. När Tom, en polis och en luftskyddsman lyckas få upp ytterdörren, slås de av den elaka stanken inifrån huset. De hittar Willie i skrubben under trappan, fastbunden vid några rör. I famnen håller han sin lilla syster, som han kallar Trudy. Systern har varit död länge.

Willie blir hämtad med ambulans, han är gravt uttorkad och fortfarande gröngul av gamla blåmärken och slag.

När mister Tom får höra att Willie kommer bli placerad på barnhem, tänker han ut en plan.

---

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Hm, tydligen är jag inte världens bästa it-tekniker, råkade ta bort ovanstående kommentar utan att vilja det.

  En underbar bok men tidvis hemsk...hur blev nattsömnen ? Mitt bästa jag

  SvaraRadera
 3. Nu har vi kommit så långt att Will är hos mister Tom i byn igen, men Will mår verkligen inte bra. Han drömmer fruktansvärda mardrömmar och det är ett avsnitt jag inte tänker läsa högt för min nioåring.

  Jag vet också att Wills bäste vän Zach dör, men dessförinnan har de haft en ljuvlig sommar vid havet.

  SvaraRadera
 4. En av dotterns favoritböcker! Jag tittade på den när jag skulle köpa böcker till två tioåriga killar i fredags, men trodde att de var för unga - hade jag alltså fel?

  SvaraRadera
 5. Det beror väl på, om de ska läsa den på egen hand eller om någon vuxen läser högt.
  Språket är tidvis lite halvknarrigt och ibland kan det behövas förklaringar till det som händer i boken (skyddsrum, ransoneringskort o dyl), i alla fall om åhöraren är 9. Och så är den så sorglig.
  Jag vet sedan min tidigare karriär att många lärare gärna läser den högt för sina klasser.

  SvaraRadera
 6. Frågade dottern som tyckte att man skulle vänta till åk 5.

  SvaraRadera
 7. Mm, nioåringen är på snudd för liten, men jag var så less på de eviga Lasse och Maja-deckarna.

  I mitt tidigare yrkesliv stötte jag ofta på föräldrar som ville läsa Harry Potter (inkl de sista delarna) för sina 6-7-8-åringar. De bara stirrade på mig när jag stillsamt försökte säga att man skulle kunna vänta till barnen var tio-elva.

  En annan fråga jag minns nu var om en bok av Per Nilsson, som oftast skriver för tonåringar. Det var en fritidsledare som ville läsa en av hans böcker som handlade om en tonåring som tar sitt liv, den skulle hon läsa för 7-åringarna på fritids. Man tar sig för pannan. Hon hade inte läst den boken själv.

  SvaraRadera
 8. har hört talats om boken, den har inte filmatiserats? Ska försöka memorera och låna/köpa den.

  SvaraRadera
 9. har hört talats om den men inte läst. Den har inte filmatiserats? Ska försöka memorera att låna/köpa den vid tillfälle.

  SvaraRadera