måndag 27 december 2010

Julnötter

Julskinkan rymde inte, men var kan julgransfoten ha tagit vägen? Vi köpte ju en ny förra året. Men skam den som ger sig, hittar man inte rätt grejer, får man väl använda något annat.


En hink med sand i får duga. Och det gjorde det, ända till granen välte, med sandigt vatten och krossade glaskulor över halva golvet. Jag hade redan lagt mina julklappar under granen och typiskt nog simmade bokpaketen i pölen. Med de blev inte så vattenskadade.
Nu är granen fastknuten i gardinstången, så den välter inte fler gånger.

Jul är för mig en tid då jag lägger pussel. Det ska vara träpussel med "whimsical" bitar. Bitarna kan se ut som katter, ormar, fåglar om det är djurmotiv på pusslet, eller julkransar om det är ett julmotiv, eller trädgårdsredskap om motivet är blommor.
Mamma och hennes man åker varje senhöst till London och köper på sig ett lager av pussel, jag får ett i julklapp och så brukar vi byta med varandra. De kan vara rätt svåra, för det är inte alls säkert att en bit med en rak sida är en kantbit och det kan också vara så att en bit med vass kil ska ligga mellan två kantbitar och därmed är en kantbit. Hänger ni med?

Åttaåringen fick också pussel. Jag korpade förstås åt mig det för att lägga det till frukostteet. Det blev två bitar över.


Det har jag aldrig varit med om. Stackare den som köper det pusslet där det saknas två bitar.


En tredje julnöt är hur länge man törs ha dessa ljus tända. Lugn, bara lugn, jag brukar inte låta dem brinna ända ner.


Det blir väldigt vackert när de brinner. Och varmt. Jag hakade ner de båda taklamporna som annars brukar hänga över matbordet, de hade väl smält annars.

7 kommentarer:

 1. Så fin bild på staken :) och du, vi julpusslar oxå! Har pusslat en del av de pussel du skriver om men har hittat en ny favvis - was giij! Holländskt. Man har inget motiv utan får gissa... det är superkul :)

  Här är det lungnt i lägenheten. Jag tar tid till mig själv. Håller på att städa ur mina gamla bloggar och flyttar till nytt. Välkommen dit :)din våryrekompis..

  SvaraRadera
 2. Vält julgran har jag också varit med om, men utan julklappar och sand - bara en liten dotter som lade sin kudde på den. Sedan dess har vi alltid bundit fast granen!

  Pussel var det länge sedan jag lade, det beror nog mest på att det inte finns något ledigt bord i huset - jag gillar ju att pussla!

  SvaraRadera
 3. Oj,så eländigt med granen! Tur att bokpaketen inte blev skadade.
  Och vilken snygg stake,wow!!

  SvaraRadera
 4. Ljusstake? Nej, nej, det är ETT ljus med åtta armar. Vete katten hur de stöps, men jag brukar köpa ett varje år.

  SvaraRadera
 5. Med två svansviftande labbar så är granen numera bortrationaliserad, fast svansarna funkar till mycket annat, släcka stearinljus, vifta ner glas...
  Pussel och böcker och fudge - vilken underbar jul!

  SvaraRadera
 6. Jag fick förr ett sånt ljus varje år av en person med anknytning till min dåvarande arbetsplats. Stöpta av någon därute i dina trakter, någon som haft anknytning till den där personen med anknytning till min arbetsplats ... hängeru me´? Måste vara samma.
  Suveränt vackra ljus.
  God fortsättning eller vad det nu är man säger just nu.
  Kram i alla fall, funkar alla dagar ♥

  SvaraRadera
 7. Jag listade nyss ut vem du är ... ha ha! Å nu följer jag dig oxå. Det gör väl inget om du skriver ut ditt namn på bloggen.

  Vi kör m hink på julen. Men lägg i nåra stora stenar i botten, och fyll på med mindre vartefter för att fylla ut hålrummen. Granen står som gjuten. OCH man kan hälla på mycket vatten på samma gång, slipper dutta varje dag. Nu har vi en röd papperskorg från ikea. Förr har vi klätt in nån fulhink med julpapper.

  SvaraRadera