fredag 14 januari 2011

Vargjakten börjar i morgon
Med den debatt som är gällande vargar i Sverige, skulle man kunna tro att vi inte hade drygt 200 vargar, utan 200 000. Många som är för att skjuta vargar bor i Värmland och Dalarna, i områden där vargarna finns. Många som är mot avskjutning bor i storstadsområden där vargarna är få.
Man skulle ju kunna tycka att de som har nära till det sk problemet, skulle ha en extra utslagsröst i frågan och få bestämma hur man ska göra.
Men i så fall tycker jag att ett utökat självbestämmande ska gälla på fler områden. Tunnelbyggen, förbifarter, operahus, idrottsarenor, flygplatser, universitet ... varför bara vargar?

---

Kanada är större än Sverige till ytan, Sverige (ca 450 000 km2) skulle få plats ganska precis två gånger redan i provinsen British Columbia (ca 945 000 km2), där min syster bor. Men där bor också 4,5 miljoner människor, vilket gör provinsen till Kanadas tredje största, sett till befolkning.


Och det är i vanliga villaområden strax utanför 2-miljonstaden Vancouver man ser både svartbjörn, pumor, örn ...
liiiite jobbigt tycker syrran det kan vara med de ständiga björnbesöken, hon får mocka gräsmattan rätt ofta och björnlämningarna fungerar inte riktigt optimalt som rosgödsel.

Men är hon inte rädd och ängslig då? Nej, det kan jag inte påstå att hon är. Man får tänka sig för lite. Man kan inte lämna soppåsar ute och innekatterna får vara just innekatter. Björnar och pumor har lärt sig att där det finns människor, där kan det vara extra lätt att hitta mat. Det är klart, grizzlybjörnar ska man akta sig för, men de håller till i vildmarken, där knappt en enda människa finns.

Om igen, jag kan för mitt liv inte begripa den hysteri gällande rovdjur som är i Sverige. Fästingar är mycket farligare och orsakar fler skador och sjukdomar!

2 kommentarer:

 1. Jag vill inte utplåna varg, men jag försöker verkligen förså de som drabbas, och hur jag själv skulle känna mig om mina mina lamm, mina får, mina katter, mina hundar, mina barn(?) var presumtiva måltider till ett ständigt närvarande hot. Och hur arg jag själv skulle vara om en byråkrat i Stockholm, som aldrig i stt liv kommer att möta varg annat än på pappret, skulle ha tolkningsföreträde.
  Levde ett tag med raccoon som vardagsgäst, men han var ute efter sopor, inte levande varelser.
  Din syster är frisk och kavat, jättetur att hon inte lever av nån slags farming!
  Den starka lobbygruppen vargkramarna? Varför just varg? Det vårdas i naturen när det gäller flera djur.
  Så tycker jag.

  SvaraRadera