onsdag 6 oktober 2010

Visst är det spännande!

Den här höstveckan gillar jag. Priserna regnar ner över flitiga forskare. Det är sannerligen inte ofta jag till att börja med verkligen förstår vad de medicinska, fysiska, kemiska eller ekonomiska upptäckterna består av/i, men jag är ju inte obildbar.

Priset i måndags, i medicin, gavs till den man som arbetade fram provrörstekniken. Med den tekniken finns det nu miljontals ivf-barn runt om i världen. Åttaåringen är ett av de barnen.
Igår fick två forskare priset för det tunnaste materialet som finns, hm, får nog läsa på lite där. Nyss avslöjades kemipristagarna, men för vad vet jag inte än, jag har inte sett på teve, bara läst en första notis på dn.se.

Så i morgon kommer "mitt" pris, priset i litteratur. Någon enstaka gång har jag läst pristagaren innan - och blivit glad och stolt över att just han/hon fått det. Oftast har det dock gått till en författare som jag inte läst eller ens känner till. Så många gånger som jag och många med mig fått göra nya upptäckter i litteraturen, så många gånger vi fått oss till livs nya världar och nya språkbruk. Visst är det härligt!

Äntligen! säger jag bara.

7 kommentarer:

 1. Och som grädde på moset kommer sedan prisutdelningen och själva festen...

  SvaraRadera
 2. Ja, jag älskar det! 10 december brukar jag sitta som klistrad framför teven :-)

  SvaraRadera
 3. :) ja men visst är det härligt, en säker höst-trend om att vintern är på antågande!

  SvaraRadera
 4. Instämmer om att det är fantastiskt med all forskning som för världen framåt. Själv är jag väl inte så förtjust i själva festen, men det kanske beror på att jag aldrig blivit inbjuden? *surt sa räven..* ;)

  SvaraRadera
 5. Det är alltid lika spännande att få veta vem som får litteraturpriset! Minns att jag hade läst "Hundra år av ensamhet" innan dess författare fick priset en gång i tiden. De flesta pristagare bekantar jag mig med först sedan de blivit utvalda.

  SvaraRadera
 6. Mario Vargas Llosa. ÄNTLIGEN!

  SvaraRadera
 7. Har inte läst Vargas Llosa ännu, men redan förälskat mig i den stilige gentlemannen, åh, vilken karisma! Jag längtar efter att min bokhandel revanscherar sig och kommer med massor av godbitar!
  Grattis till din dotter, hon måste vara obegripligt efterlängtad. Och det är väldigt, väldigt bra!

  SvaraRadera