tisdag 8 mars 2011

8 mars

För mig är dagens nyckelord internationella. Just det, det är internationella kvinnodagen idag. Att vi i Sverige har kommit långt är sant, men jag vill uppmärksamma denna dag för alla de miljoner och åter miljoner flickor/kvinnor som inte får gå i skola/på högskola för att de är flickor/kvinnor. För alla de miljoner och åter miljoner flickor/kvinnor som inte får riktig sjukvård för att de är flickor/kvinnor. För alla de miljoner och åter miljoner flickor/kvinnor som inte tillåts försörja sig själva och sina barn för att de är flickor/kvinnor. För alla de miljoner och åter miljoner som inte tillåts rösta i allmänna val.


Osv osv osv. Listan kan göras lång.

Sedan är det också ett faktum att även vi i Sverige har en bit kvar till lika lön för lika arbete, att kvinnor fortfarande utför mer av det obetalda hemarbetet, medan män ägnar mer tid åt sina karriärer och i förlängningen kan tjäna mer och samla ihop mer pensionspoäng. Alla ska träffa sina egna val, jag är ingen direkt vän av kvotering eller millimeterutmätt föräldraförsäkring, men ändå, om nu bara 80- och 90-talisterna inser att deras nygamla hemmafruideal kanske inte är vägen till total lycka.

När det gäller kvinnors hälsa, är det tyvärr ett faktum även här, att det finns en stor ojämlikhet. Medicineringar, behandlingar mm utgår från mäns kroppar. Alldeles för ofta blir en kvinna med hjärtkärlsjukdom felbehandlad. Jag har i min stora vida bekantskapskrets ett par exempel på det. En kvinna runt 60 som dog nyligen, en annan kvinna runt de 90 som levt halva sitt liv för "halv maskin".

Till sist, vad gör väl en kvinnodag om året, när de 364 övriga dagarna är mansdagar?Ps. har vissa problem med min nätuppkoppling, halkar ur och är offline alldeles för ofta. Nog hög tid för en vårstädning i datorn.

4 kommentarer:

 1. Så sant. Ge oss kvinnodagar ALLA dagar!

  SvaraRadera
 2. Tycker knappt att denna dagen skiljer sig från de övriga. Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Thorsten Schütte9 mars 2011 13:12

  Medhåll!

  SvaraRadera