fredag 18 mars 2011

Det här med badhus

Häromveckan var det mycket snack ute på nätet om sexuella ofredanden och trakasserier på ett namngivet badhus, (ja, jag vet, jag är lite långsam, men bättre sent än aldrig ...). "Man" visste att x antal flickor i 11-12-årsåldern hade blivit våldtagna, sedan var det nog "bara" trakasserier, och så slutade det med att det kanske "bara" en flicka som blivit antastad. Illa nog. Verkligen illa nog.

Missförstå mig rätt. Jag är tväremot alla sådana händelser. Det finns inga ursäkter. Jag är också tväremot infam ryktesspridning och skitkastning. På diverse nätforum (jag orkar inte ens hänvisa till dem, därför att man får läsa så mycket skräp, men några har viss koppling till ett nytt riksdagsparti) låter man förstå att de här övergreppen har skett på grund av en viss kultur. En kultur som alltså skulle ha som värdegrund att  ofreda och trakassera småflickor.

Jo, tjena. Här är några egna vittnesbörd som visar att det där med sexuella ofredanden inte hör ihop med en viss kultur.
Jag har själv blivit utsatt som 11-12-åring, när jag var med i en simklubb på 1970-talet. Det var i en svensk småstad, där de mest exotiska människorna kom från Finland. Några exempel: nyp i låren, nyp i brösten, påtryckningar att känna på pojkens/mannens badbyxor ... "erbjudanden" att om jag bara gjorde som XX ville, skulle jag få ...

Ofredanden har hänt mig även på ett utomhusbad i Stockholms innerstad, där jag fått sedlar uppstuckna i ansiktet på mig, om jag bara ...
liksom på anrika GIH och Valhallabadet (oups, även kvinnor har försökt där) i Göteborg.

Så jag vet inte, men det är som om själva badmiljön får vissa utan impulskontroll att gå över gränsen.

Så, kom inte till mig och tjafsa om att pojkar från ett visst land, att de är speciellt benägna att gå över den där gränsen. Jag vet att det inte är kulturbundet.
Det handlar snarare om män resp kvinnor eller män resp flickor eller pojkar resp flickor eller pojkar resp kvinnor.

Man kan bli feminist för mindre.

10 kommentarer:

 1. Kulturbundet kan man kanske inte säga, däremot kulturkrock. Defintivt.
  Som du skriver så händer det att svenska män begår samma övergrepp. Och visst är det så.
  MEN.
  När unga män från kulturer med flickor/tjejer/kvinnor undangömda i heltäckande kläder, och där hunden har ett högre värde, kommer till ett land där nakenhet och kvinnan som mannens jämlike har frihet att visa så mycket hud hon vill. Då kan det bli kortslutning. Dessa mäns lustar sägs ju dock kulturellt vara av sådan natur att kvinnor inte ens får visa sitt hår för att inte väcka deras brunst.
  Speciellt problematiskt blir krocken när det gäller små oskyddade flickebarn som inte ens hunnit börja förstå att deras barnsliga nakenhet väcker åtrå.
  Precis som vi måste lära oss att vara respektfulla när vi reser utomlands, måste alla som välkomnas med öppna armar i vårt land, lära sig, förstå och respektera.

  SvaraRadera
 2. Jag fattar inte varför vi inte kan ha likadana omklädningsrum som ute i Europa? Där är det inte uppdelat på herr- och damavdelningar, utan alla går in i egna bås (finns familjebås) och sedan är duscharna gemensamma. Alla som vill duscha utan badkläder kan gå in i egna låsbara duschar.

  Oftast är det ju övergrepp mot unga pojkar på herravdelningen man läser om. Finns inte en chans i världen att jag släpper in min yngste son ensam dit!

  SvaraRadera
 3. Carina-Fina: hundar har INTE ett högre värde än kvinnor/flickor i exempelvis Nordafrika eller mellanöstern, det är ett mycket smutsigt djur. Att kalla någon för "hund" är ett skällsord.

  Tack Anni, för din påminnelse om att även pojkar blir utsatta för övergrepp.

  Tack Osloskånskan för din kommentar.

  SvaraRadera
 4. Rätt, Öbon, hundar är ett mycket smutsigt djur i Nordafrika och mellanöstern. Desto värre att kvinnor anses lägre stående.
  Har läst allt som finns att läsa om Afghanistan, och svamlar inte.
  Tyvärr!

  SvaraRadera
 5. Thorsten Schütte20 mars 2011 21:32

  Heja Öbon, bra skrivet! Att jag inte engagera mig i Din blogg också utan bara i Soldatmammans beror på att annars skulle jag behöva sluta jobba...

  SvaraRadera
 6. För några år sedan gjorde jag ett arbete på högskolan om mediabevakning av gruppvåldtäkter. Det visade sig att gruppvåldtäkter begångna av i sk invandrarförorter nästan alltid åtföljdes av kartor över området. Samma brott begångna i områden som inte förknippades med invandrare åtföljdes aldrig av kartor. En gruppvåldtäkt i Täby kunde preciseras med "norra Stockholm" medan en gruppvåldtäkt i Rinkeby åtföljdes av en noggrann karta. Min poäng är att tidningarnas rubriker ofta stigmatiserar en viss typ av områden och förleder oss att tro att en typ av brott begås av en viss typ av människor.

  SvaraRadera
 7. Visst är den mediala stigmatiseringen bisarr.
  Svensk press har också pekat ut thailändska kvinnor som "importfruar" och "importfruar ofta fast i våldsrelationer”, dvs av "svenska män".
  År 2008 var det 36 thailändska av 515 kvinnor och 2009 25 thailändska av 552 kvinnor.
  Vi är alla offer för den politiska och mediala vinklingen.

  SvaraRadera
 8. Statarkatten: jag har inte skrivit det här i min blogg, utan på ett annat ställe. Jag har arbetat några år i den förort där det omskrivna badhuset ligger, dessförinnan var jag placerad sammanlagt tre år i grannförorterna. En del av mina bekanta undrade mer eller mindre på skämt om jag behövde ha skottsäker väst på mig på jobbet. Så var det naturligtvis inte. Verkligheten är och var mer komplex än så. Det fanns/finns problem i denna förort, men det fanns/finns så mycket positivt cokså. Jag trivdes mycket bra under mina år där, jag gav mycket men fick hundrafalt igen.
  Där jag bor nu är det landsbygd. Det ser genomidylliskt ut och det är det också för det mesta. Men man ska aldrig, aldrig lämna sin bil på någon infartsparkering över natten. Om man gör det, har man ett riktigt vrak att forsla bort. Kvarglömda bilar brukar snabbt bli skrothögar. Ungdomsfylleriet är utbrett, här har nu äntligen startats "föräldrar på ön" (i st f "föräldrar på stan") för att komma tillrätta med det problemet. Periodvis är det stöld- och inbrottsräder, så det där med olåsta bodar och lador är bara att glömma.

  Så förorten är inte bara svart och landsbygden är inte bara vit.

  Carina-Fina: visst blir man trött på generaliseringarna. Det där är också en sådan generalisering.

  SvaraRadera
 9. Ps. Alltså att alla thailändskor är offer och alla svenskar är brutala sällar.

  SvaraRadera