torsdag 4 oktober 2012

Rapport från en värklighet

Nej, jag har väl inte särskilt ont någonstans, varken i kroppen eller i min sotsvarta själ. Eller, tja, kanske lite, om jag riktigt känner efter, så är jag rätt öm i axlarna och jag har några muskelknutor i övre delen av ryggen.

Men det är inte det som är dagens "värklighet".

Jag har tjatat om det tidigare, att jag går en kurs alltså. Rättare sagt (skrivet) jag går två, en nätbaserad distanskurs vid ett av våra universitet, och så en irl-kurs i samma ämne.

Ämnet är kreativt skrivande. Det gäller att ha flow. I januari ska jag, jag ska, ha ett råmanus om minst 200 sidor klart. Nu är det i början av oktober och jag har till dags dato fått ihop runt 50 sidor, varav åtminstone tio-tjugo sidor är rent skräp. Där finns bihandlingar som jag inte vet om de ska vara med, då jag tycker att de sinkar själva huvudhistorien. Där finns scener som är så grovt tillyxade att jag rodnar när jag läser dem. Fast just det går ju att göra något åt, det är ju bara att skriva om och utveckla, det brukar jag inte ha så stora problem med.

Men mitt problem är att jag sitter med en fjärdedel av tänkt manus - och kommer inte på något mer att skriva om. Jo, jag har väl ett antal avsnitt/kapitel som ska skrivas, men de räcker inte till 150 sidor. Jag letar inspiration både här och där, läser liknande böcker, som utspelar sig under en kort tid, eller som byter perspektiv, eller som utspelar sig i landet jag skriver om. Jag lyssnar på musik från landet. Jag kollar i facklitteratur.

Men nej, skrivkrampen förlamar mig vissa dagar. Ändå vet jag ju att det enda som hjälper är att låta fingrarna gå över tangentbordet, ungefär som jag gör nu.

Jag försöker trösta mig med att i tisdags morse hade jag runt 30 sidor, jag har alltså fått ihop tjugo sidor på två och en halv dag. (Men då hade jag fortfarande ett helt gäng med uppslag).

Så funderar jag lite över min konstruktion. Ska det vara rent kronologiskt? Känns väl logiskt (hehe, lovar, det var helt oavsiktligt), men samtidigt kan det bli rörigt att hoppa hit och dit mellan mina fyra huvudpersoner, bara två av dem vistas på samma plats.
Eller ska jag skriva om en person i taget? Då hinner jag teckna den personen bättre, men det kan bli rörigt att gå fram och tillbaka i tiden.

Tacksam för tips är jag.

Nu tillbaka till mitt första lilla råmanus.

4 kommentarer:

 1. Tack Anni! Ikväll är det dags för irl-kursen igen, då får jag nog lite styrfart igen.

  SvaraRadera
 2. Milde måne! Jag som bara har problem med att värka fram ett blogginlägg ibland. Duktiga, duktiga du som skriver hela historier!

  SvaraRadera
 3. Tack Osloskånskan för värmande ord :-)!

  Har ett par nya uppslag nu efter kvällens irl-träff med konstruktiv kritik på inlämnat material. Men, det krävs tid - och sittfläsk - för att få till 25-50 sidor till till nästa måndag. Plus synopsis på återstående sidor.

  SvaraRadera