torsdag 11 augusti 2011

Alltså, man kan ju börja fundera

Visst är det lite gårdagens nyhet, men ni har väl hört om Exit Deutschland som på en högerextrem rockfestival delade ut t-shirts? Tröjor som efter tvätt ändrade text till: ”Om din t-shirt kan, kan du också – vi hjälper dig, att frigöra dig från extremhögern”. http://www.dn.se/nyheter/varlden/nynazister

Ja, jag tycker det är en kul grej. Alla roliga PR-grejer är bra.

Men jag börjar ändå fundera. På en blogg, som jag tidigare aldrig besökt, http://magnusmosen.wordpress.com/2011/08/10/det-kan-inte-vara-latt-att-vara-rasist-rockare/, skriver bloggägaren att han tycker det är så motsägelsefullt med nynazister som går på rockfestival, då rocken i sig är så långt från rasism och nationalism man kan komma. Och det är ju riktigt i sig.

Men, finns det då någon musik som skulle kunna passa rasister? Folkmusik? Nej, absolut inte. Jazz? Soul, gospel? Tvärnej. Visor? Samma sak där. Gregoriansk munksång? Nä, nu börjar jag fnissa här för mig själv. Opera? Nej, nej, nej. Erkänner dock att Hitler hade en viss förkärlek för Wagner, men det är inte operaformens fel. Tänk Mozart, Verdi, Rossini ... det är humor, dramatik, och nästan alltid är huvudtemat kärlek. Kärlek känns inte som ett tema som vänder sig mot rasister och nationalister.


Äh, jag kan inte komma på någon musikgenre som rakt av skulle passa nynazister m fl.
 
Förresten undrar jag hur ofta de tvättar sina kläder.

4 kommentarer:

 1. Fast nynazister är säkert som andra människor i stort. De har bara inte förstått ännu. Musiksmaken fördelar sig säkert ungefär som vanligt. Folkmusik kanske är lite tvek, ja... Men å andra sidan brukar det vara riktigt spännande musik, så de kan säkert sitta och smyglyssna hemma. Jazz, funk, gospel och lite soul kan jag inte täkna mig att de klarar sig utan! Lite klassiskt måste de också ha, för Rachmaninoff (ryskt kanske är lite fel, visst, men 2:a pianokonserten är verkligen det bästa som någonsin skrivits) och Chopin är ju inte helt fel.

  Jag tror jag menar att musik står över politik. (fast så lyssnar jag knappt på text i någon musik heller...)

  SvaraRadera
 2. @Newton: tack för din kommentar. Visst står musik över politik och visst är det så att oavsett politisk uppfattning kan man ju ha sin (musik)smak som inte nödvändigtvis behöver vara likadan som kompisarnas. Jag gillar bara att ibland spinna vidare på en rubrik, en artikel eller en blogg :-)

  Ang folkmusik, det finns ju vissa högerhögermänniskor som anser att folkmusiken speglar den "sanna" kulturen. De har inte insett att folkmusik präglas och har alltid präglats av utbyte över gränserna, folkmusiken erkänner öht inga nationsgränser. I så fall går väl gränsen mellan konstmusik och folkmusik, även om jag genast associerar till Hugo Alfvén, Peterson-Berger, Dvorak, Chopin och många andra, som plockade upp element ur sin tids folkmusik.

  På 70-talet dansade jag mycket folkdans, som hambo, schottis, mazurka, polska osv osv.
  Då var det mest grönavågare, glada motionärer och några vänstermänniskor som ägnade sig åt den typen av musik och dans. Jag har just ingen kontakt med den scenen längre, men jag har svårt att tro att folkmusiker och folkdansare har så helt bytt ideologi.

  SvaraRadera
 3. Jag hade definitivt inte hört det där om tröjorna, men gu' så bra, kreativt och roligt!/Kattila

  SvaraRadera