måndag 29 augusti 2011

Sportsöndag


Friidrott är så roligt att titta på, det händer alltid något och reglerna är lättfattliga även om man inte är en sportnörd. Det handlar om att hoppa högst eller längst, springa fortast och med smartast taktik, kasta längst … för mig ligger inte tjusningen främst i att det är just svenska deltagare.

Det kan vara hur spännande som helst med ett 10 000-meterslopp, där löparna knatar runt, varv efter varv, drar upp farten, saktar ner, där fyrfaldige världsmästaren gör en återkomst efter skada, men inte orkar fullfölja, där världsettan spurtar med 500 m kvar (alltså, spurtar efter nästan en mil!), lyckas inte haka av sig en dittills okänd ung löpare som stormar in mot mål och där andra väldigt trötta löpare har både ett och två varv kvar och måste fortsätta plåga sig.

Ah, jag älskar det!

Eller att se Isinbajeva hoppa upp mot fem meter, där varenda rörelse är väl avvägd, där ett stavhopp kan bli en skönhetsupplevelse. Samma med Thorkildsen när han dammar iväg spjutet.

Och så släggkastare som misslyckas, kastet blir lite snett så släggan hamnar i nätet, ja, då förstår man lite bättre hur svårt det är. Jag menar, de har tränat i hela sitt liv, kommer till ett VM och släggan fastnar i nätet.

Att Klüft blev femma var väl ganska väntat, eller t o m lite bättre än jag trodde. Men längdfinalen var en medioker historia, med världsstjärnor som hoppade bort sig, där guldmedaljören Reese fick till bara ett godkänt hopp och hennes vinstresultat var i sammanhanget blygsamma 6,82. Ingen hoppade så bra som de egentligen kan.

Sverige har aldrig varit strålande i friidrott. Det har funnits enstaka stjärnor, Sjöberg, Gärderud, Klüft förstås, Kallur, Bergkvist, Olsson, Holm m fl, och många av dem var aktiva samtidigt. Ja, ett par håller på fortfarande, men snart är det inte roligt längre att läsa om Christian Olssons eviga skador. Det blir som Foppas fot, yesterday’s news.

Men vad sysslade Bolt med egentligen?

2 kommentarer:

 1. Ha - jag hade också en sportsöndag! Först var det innebandyträning, första gången, Lilleman hade fått plats bland äldre killar och spelade sig knallröd i ansiktet. Var lycklig efteråt.

  Sedan hann vi hem för att byta om innan det bar av till stallet där han rider med enbart äldre tjejer. Ut i skogen med hästarna. Barbacka. Idag klagar han lite på att han är öm i rumpan.

  Däremot hann vi inte till fotbollsträningen, den krockar med ridningen just på söndagar.

  Väl hemma hann jag fixa middag innan två skulle iväg på scouter, men det är ju ingen idrott...

  SvaraRadera
 2. Så där ser våra veckor ut, måndag gymnastik för 9-åringen, tisdag basket för henne och gymnastik för 13-åringen, onsdag gymnastik för den stora (och 9-åringen ska testa friidrott, men det blir för mycket med tre sporter), torsdag gymnastik för den stora och sjöscouter för 15-åringen, samt fr o m oktober kurs för mig, fredag leeeeeediiigt, lördag är det ofta matcher, söndag gymnastik för 13-åringen.
  Och så ska vi hinna med läxor.

  SvaraRadera