tisdag 10 januari 2012

Drömtillvaro


Här sover jag inte bra just nuJag har haft svårt att sova de senaste nätterna. Jag tänker att det har med fullmånen att göra, att jag blir störd av det extra starka ljuset. Hur som helst, jag sover någon timme eller halvtimme i taget, så vaknar jag och snurrar runt ett tag, tills jag lyckas somna om.
Så drömmer jag hela tiden, i natten känns drömmarna som rena skräckhistorierna, men när jag fått lite perspektiv på dem, är de väl inte så ruskiga.
Kanske.

Men när jag snurrar runt i sängen och försöker få lite ordning på kroppstemperaturen - ena minuten är jag genomsvettig, nästa minut fryser jag, är det så det ska vara när man är i en särskild ålder? - minns jag en film med Liam Neeson. En riktigt ruskig film maken och jag såg för något år sedan. Den handlar om en mordisk begravningsentreprenör, som så att säga skaffar sig nya kunder hela tiden. När hans offer ligger sminkade i sina kistor fotograferar han dem och hänger upp bilderna på väggen i sitt sovrum, som ser ut som en klostercell, lika kal och spartansk.
Då blir det ännu svårare att somna om. Jag lyssnar på makens andetag och försöker intala mig att det bara var en film, som dessutom var ganska ologisk. Polisen i filmen gör aldrig några utredningar, och det vet ju jag efter några hundra avsnitt av CSI, att de alltid letar efter - och hittar - spår av hårstrån, saliv, ett speciellt tyg som bara finns i en viss bilmodells framsäte, som tillverkades bara under två sommarmånader när det var extra mycket solstormar och därmed extra många larver av den sällsynta äckelpäckelspybaggen som bara lever i det inre av Amazonas djungler, där en av råvarorna till tyget tas. Och med hjälp av biltillverkarens noggranna kundregister hittar man en möjlig mördare.

Ja, ni vet. Det är ju så polisarbete går till, eller hur.

Nu när jag har skrivit om denna spökiga film, kanske jag snart kan lämna den bakom mig, men jag ska erkänna, jag kollar alltid en extra gång i bakspegeln när jag kör bil sena kvällar.

Min drömtillvaro just nu är att få sova en hel obruten natt. Det blir väl bättre när månen går in i en ny fas och att det är vardag igen, med vanliga rutiner.

3 kommentarer:

 1. Tur att jag inte tittar på CSI och de andra polisutredningteveserierna så jag slipper grubbla nattetid ;-)
  Inte störs jag av månen heller, här är det min lokala högljudda värmekamin som stör nattsömnen, men han tystnar oftast när jag knuffar på honom ...

  SvaraRadera
 2. Det är vår ålder tyvärr som spökar!
  Jag äter tacksamt östrogenpiller :) En bra tips!
  :)

  SvaraRadera
 3. Susjos: har tänkt försöka klara mig utan. Blev så fullproppad med hormoner under några omgångar när först make nr 1 och jag försökte få barn, sedan när make nr 2 och jag försökte - och lyckades med en gång :-)

  Törs inte äta mer (även om det inte direkt är samma hormon), har ju också några äldre damer i min närhet som opererats för bröstcancer.

  Annars har jag hört att regelbunden motion kan hjälpa, host, host, liksom vettig kost, host, host, host.

  SvaraRadera