onsdag 14 oktober 2009

Man ska frysa in hösten ...

... och svettas in våren, hette det när jag var barn. Vilket trams egentligen! Långt in i november gick alla och huttrade i för lite kläder, för vinterkläderna skulle sparas på. För vad skulle man annars ha på sig när det blev riktigt kallt? Och inte skulle man hinna nöta ut kläderna heller.

Likadant om vårarna. Jag blev mer eller mindre påvingad ylletröjor under jackan långt in i april-maj. Eller ylle och ylle, på den tiden var det ju vanligare med akrylblandningar i garnerna. Jag minns en skolutflykt i maj 1970 eller kanske det var -71. Hur som helst, jag hade på mig vinterns tjocka byxor, rutiga i ett slags klanmönster och sydda i knastrig akryl. Det var 20 grader varmt och solen sken. Så skulle jag hoppa över ett dike. Det sa knak därbak. Byxorna sprack hela vägen, så utslitna var de, och så urvuxna. Först då, när jag kom hem på eftermiddagen och mamma såg att byxorna var totaltslut, gav hon med sig och jag fick ha på mig ett par jeans.

Hur är det nu då?

De föräldrar eller andra vuxna jag stöter på, har på sig de tunnare höstjackorna, inga handskar, inget på huvet, tunna kängor eller skor. Och så fryser de.
- Åh, vad det är kallt!

Det är priset vi betalar för att bo på en ö med vida utblickar och öppna fält. När vinden ligger på, blir det genast 10-15 grader kallare.
Men om det är så kallt i oktober, precis över noll och så med en vindfaktor som gör det till rejäla minusgrader, varför ska man då inte klä på sig? Det är inte så säkert att det blir väldigt mycket kallare i januari, om man nu tänker att man ska "spara på" vinterkläderna, och om det blir det, tja, då får man väl ta på sig ett lager till.

Barnen, är de klokare? Nej, inte direkt. Min sjuåring, vars klokhet jag håller högt normalt, vill INTE ha på sig tjocka varma sköna vinterjackan. Ånej, tunna ofodrade vindjackan ska det vara och det går så bra så att ha bara den, inte ens en fleecetröja under har hon på sig.

Jag står där i min varma duffel och fryser bara jag ser henne och tjatar och tjatar som mammor gör:
- Sätt på dej den varma jackan nu! Du blir sjuk annars.

Sjuk vet jag inte om hon blir, men hon blir ju så kall och narig över hela kroppen.

Det är som om att hon har hört det där om "frysa in hösten" sjuttio gånger om dagen.

Egentligen är det nog läge för ett föräldrasamråd, att så många som möjligt samlat säger till sina barn att de ska klä sig varmt. För ingen ska tro att ens en sjuåring orkar stå emot, när hela klassen, "alla andra", klär sig i för tunna kläder.

Grupptrycket är starkt redan i ettan.

9 kommentarer:

 1. D märks att vi e familj!!:P Ja e påpälsad topp till tå o vägrar frysa "bara" för att d e oktober. D va ju tame17 snö på balkongen i morse!!!!/Yo

  SvaraRadera
 2. Jag har stickat en ny mössa och nya vantar, men inte hunnit ha dem en enda gång ännu. Men så behöver jag heller inte följa lättklädda barn till skolan tidiga morgnar.

  SvaraRadera
 3. Lilleman blev lycklig när jag tog upp en varm jacka från källaren - den bär han gärna! Däremot har han inte börjat med varmfodrade byxor än, då skulle han storkna under fotbollsmatcherna på rasterna...

  Hans mamma hade tillfälligt förlagt sin hjärna och kom plötsligt på att hon kunde slå på den fina luft/luftvärmen som hon sett till att den installerades - tänk så mycket varmare det blev inne...

  SvaraRadera
 4. Jo, när vi cyklade förbi gymnasiet på väg hem såg vi en (typisk) tonåring i shorts...

  SvaraRadera
 5. Micke tycker jag är hemsk som tvingar han o ha sin vinterjacka redan! Han tycker den är såå varm så att han blir illamående! Vill mycket hellre ha den tunna sommar/höst jackan!

  SvaraRadera
 6. Å min son gick i sommarskor en hel vinter - vilket gjorde mamman galen! Men inte till någon nytta - nu är jag mer luttrad så länge inte jag fryser;-))

  SvaraRadera
 7. Jag citerar kapten Zetterström som jag hade som chef på A6 - endast den dumme soldaten fryser! Min arma hustru har hört detta otaliga gånger med den förmildrande omständigheten att det alltid handlat om någon annan än henne. Jag anser att det är ytterligt korkat att inte klä sig lämpligt!

  SvaraRadera
 8. Känner igen mig i allt du skriver. Undrar av vilket virke ungarna är gjorda. För sjuka blir de inte. Ta i trä. Iaf inte så snabbt som jag skulle bli. Go helg till dig.

  SvaraRadera
 9. Och när en mamma som jag, köpt vinterkläder och varmt och gott till tre barn så finns inte ett öre kvar till den egna munderingen. Men snart är det lön igen och då är det min tur.

  :o)

  SvaraRadera