måndag 19 oktober 2009

Misogyni

Jag har tidigare deklarerat här att fotboll inte är en av mina sporter. Men häromveckan kom ett förslag från Johan Esk i DN att man skulle välja Svennis och Sundhage (kodnamn SoS) till nya förbundskaptener i fotboll.Vilken bloggstorm det blev av det! Tom ickefotbollsnördar som jag tycker det var intressant.

Först. Jag sitter här och funderar på varför det blev en sådan storm över förslaget. I de snällare inläggen lät det ungefär: "Sundhage vet inget om fotboll, möjligen kan hon damfotboll".

Observera den påstådda skillnaden. Jag vet ju alltså inte så mycket om fotboll, men när jag har tittat på planen, ser jag att den är grön, av samma storlek och med ett mål vid vardera kortänden. Linjerna är markerade på samma ställen. Jag kan konstatera att en fotbollsplan ser likadan ut oberoende av om den är för damer eller herrar. Kanske är det tom så att samma plan används för både herrar och damer, vid olika tillfällen.

Hm.

Vad jag också tror är att reglerna är likadana, att det är lika många spelare på plan och att bollen är lika rund. Rätta mig om jag har fel.

"Men en kvinna orkar inte hålla samma tempo som män". Tja, det är möjligt, men hur många förbundskaptener, som brukar ha passerat både de 40 och de 50, orkar hålla samma tempo och fart som sina spelare? Är det överhuvudtaget meningen att de ska göra det?

För mig är en ledare något annat. En ledare, en förbundskapten, ska ha överblick, ha koll på omvärlden, kunna tänka strategiskt, sätta upp mål och få sina spelare att arbeta för samma mål. Då krävs snarare en psykisk styrka, en personlig integritet, än förmågan till fysiska prestationer.

"Men hon kan ju inte gå in i omklädningsrummet och peptalka". Går alla fotbollsspelare omkring helnakna hela tiden medan förbundskaptenen drar sitt? Eller förväntas förbundskaptenen följa med in i duschen?

Jag ser det framför mig, säg t ex Svennis, klafsa efter in i duschen och stå där och hojta medan spelarna tvättar håret.

Eller vad tänker spelarna med? Vilken kroppsdel? Skulle de inte kunna dra på sig kalsongerna medan kaptenen pratar, eller svepa om sig en handduk, om det nu är så världsviktigt att prata om matchen inne i omklädningsrummet.

Jag begriper det inte. Men så är jag kvinna också och förstår mig inte riktigt på något så viktigt som herrfotboll.

Nu tror inte jag att Pia Sundhage skulle vara så intresserad av jobbet som förbundskapten, hon har ett bra jobb i USA och kontrakt tom OS 2012. Men tanken i sig roar mig.

5 kommentarer:

 1. Du sätte ord på samma sak som jag så ofta funderar på...dock är jag lika ointresserad av fotboll som du, så vi förstår säkert inte grejen, eller vad tror du? ;-)

  SvaraRadera
 2. Och jag som gillar fotboll tycker att det ska bli intressant att se vem som utses... oavsett kön!

  SvaraRadera
 3. Den debatten har jag missat helt! Men vad är det som säger att Sundhage inte skull kunna fixa detta?

  SvaraRadera
 4. Här är till fotbollsgalen! Vill att det skla vara nån med bra utstrålning - och vara en duktig tränare förstås!

  SvaraRadera