onsdag 13 juli 2011

Var det nån som sa nåt om månskensbönder?

Man kan bärga hö på många sätt. Vårt sätt är nog ett av de mest ineffektiva som finns, men roligt har vi och dessutom, vi gör av med mängder med träningskalorier.

Först slår maken höet med en urgammal "Grålle" som startar bara ibland. Slåtterbalken, som är lite yngre, fungerar dåligt, den slår bara vissa stycken av ängen. Ändå är den supervass, man kan skära sig ordentligt på knivarna.

Sedan får allt ligga och torka ett tag. Vi har dock upptäckt att vi behöver en "vändare" till traktorn, det är bara det övre lagret som torkar. Fast ibland orkar vi faktiskt hässja (eller vad man nu kallar det, störa?) och då torkar det ju hur bra som helst.Så räfsar vi ihop höet och lägger det på fyrhjulingens släp och kör upp det till skullen.Så bär vi höet uppför en smal och brant trappa. Någon gång monterar vi väl en enkel hiss, med rep och block, så vi slipper bära precis allt.

Till slut ligger i alla fall höet på plats.


Det är rätt skönt ändå att vi har bara drygt två hektar att hålla ordning på. Å andra sidan, hade vi, säg 200 hektar, skulle vi ju ha riktiga grejer.

I augusti kanske vi får köpa ett par tackor.

5 kommentarer:

 1. Härligt träningspass kan jag tänka mig! Det känns väldigt somrigt när jag ser bilderna - lite källarkall svagdricka passar perfekt!

  SvaraRadera
 2. Om man nu gillar svagdricka, så :-). Nu föredrar jag annat, citronjuice eller vanligt vatten.

  SvaraRadera
 3. Barnen i Bullerbyn och Sörgården= lycka.
  Grattis till dig och din familj!

  SvaraRadera
 4. En dag kanske jag beskriver hur det som började med kaninen Lotta slutade med 24 tjurar... Installerade hötork snabbt och arrenderade byns alla gårdar. Inga bekymmer med fritidssysselsättning! Ser med fasa alla dessa vita myrägg i som förfular landskapet, noterade att på Bornholm fanns inte en enda! Ett klarläggande - Lotta var mitt fel men det var mina föräldrar med far i spetsen som utökade så till den milda grad, månskensfasen passerades kvickt!

  SvaraRadera
 5. Hej! Första gången jag kikar in här. Här hos oss har de nyss tagit in höet. De har två små underbara gamla röda traktorer och jag drabbas av ha-begär, efter en liten röd traktor :D

  SvaraRadera