måndag 3 oktober 2011

Lista

Jag gillar inte listor. Jag läser inte inne/ute-listor sedan jag någonstans i tonåren insåg att vad jag än gjorde, vilka kläder jag än hade, vilken musik jag än gillade, vilken pojkvän jag än hade, skulle jag vara hopplöst ute. Ordet nörd fanns inte då, men det var väl det jag var. Lyckligtvis gick jag i en gymnasieskola som var full av nördar, så vi kunde nörda oss tillsammans. Så totalt otrendiga som vi än var, hade vi kul. Hela klassen lekte ofta "knut" eller levande charader. Naturvetarna och ekonomerna, för att inte tala om eleverna på de tvååriga linjerna, skakade på huvudet, men de lät oss vara, när vi drog fram i hopar i entréhallen och deklamerade Wordsworth eller Shakespeare eller utropade vid lämpliga (och olämpliga) tillfällen "Vid Zeus huvud".

Jag gillar inte listor, till den grad att jag aldrig skriver inköpslista när jag ska handla. För det mesta går det ju bra ändå, eftersom jag nästan alltid köper likadan mat, kycklingfiléer, köttfärs, fisk till frysen, mjölk, youghurt, purjolök (vi är storkonsumenter av purjo) osv osv. Det är bara ibland jag handlar fel, ännu en extra burk ekologisk vanilj, när jag redan har två svindyra burkar hemma, eller att jag glömmer köpa citron till veckans citrontorsk. Äh, då får det väl bli ingefärstorsk då, svårare är det inte, tänker jag. Eller purjotorsk.

Men så kommer jag på att jag ska öva mig i allt sorts skrivande. Även den svåra konsten att skriva listor.

Här är en lista:

sånt man kan fundera på:

varför katterna sk-ter inne, när de tillbringar 20 av dygnets alla timmar utomhus
varför femtonåringen bär upp två par kalsonger till tvättstugan och lämnar tio andra par på golvet
varför det är så trist att sätta sex kilo pingstliljelökar
varför Smörblomma trackar de andra fåren (men där anar jag svaret, hon är nog lite äldre än de andra)
varför jag ännu inte fått hem den bok jag ska redovisa via nätet senast vid midnatt idag (!), börjar bli nervös
varför jag inte såg till att få hem den tidigare
varför jag inte sätter på mig stövlar när jag ska ut med hunden i skogen, det är blött ute idag
varför jag väntar in i det sista med att uträtta viktiga ärenden
varför jag hellre skulle fila på någon av mina historier eller t o m skriva en ny
...


så där kan man fundera.

Ps. visst hade jag väl en lista i bloggen tidigare? Någon gång i våras eller så? Får nog leta i arkivlistan. ds

4 kommentarer:

 1. Jag har alltid varit en listskrivare. Jag skriver förstås listor när jag ska packa (och sparar dem inför kommande behov), jag har olika listor för fjällvistelser (beroende på stugans utrustning och avstånd från bilen), jag skriver listor på sånt jag inte får glömma när det gäller jobbet, bion, annat viktigt, jag har långa listor inför jul och påsk och andra högtider då jag lagar mycket mat,osv osv. Har uppfostrat en listskrivande dotter och är numera lycklig över programmet EVERNOTE dör jag kan synkronisera mina listor. Det är inte bara du som är nörd :)

  SvaraRadera
 2. Min mor gör som du, skriver t o m listor inför en långhelg i t ex London, där skriver hon att hon ska ta med sig passet, namn och adress till hotellet, plastkort, inte glömma hemnycklar ... (!).
  Egentligen borde det inte vara så svårt att packa; pass, plastkort, hotellnamn behöver man alltid. Glömmer man något är det vanligen enkelt att komplettera på plats. För så ofta reser vi inte till Antarktis eller Taklamakanöknen ;-)

  SvaraRadera
 3. Ni är underbara båda två!

  SvaraRadera
 4. Hrm.
  Oj.
  Blir lite generad.
  Jag behåller mitt listjag för mig själv ...

  SvaraRadera