måndag 31 oktober 2011

Så har vi ett nytt hus igen

Eller, ja, inte vi direkt, utan fåren. Maken byggde ett litet vindskydd åt dem och i lördags kom det äntligen på plats i det fasta hägnet.

Får är nyfikna djur. Pussi Bagge, Snöboll och Smörblomma kunde knappt hålla sig, utan de ville in och kika direkt.


Ser ju trivsamt ut det här.



Men får tillhör knappast hjärntrusten. Allra osmartast i det här gänget är nog Teddy, hon hittade inte ens ingången.



Inte förstod hon heller att vi flyttat elstängslet och att fåren fått en ny liten del att beta på. Envist pusslade hon in sitt lilla huvud genom det fasta stängslet för att komma åt gräset på andra sidan. Att Pussi Bagge hittat dit, brydde hon sig inte om.



Som sagt, särskilt smarta är de inte.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Har ni fåren ute på vintern?
    Hur stort vindskydd behöver man? Har 5 tackor och 1 bagge just nu.

    Vad ströar ni med och skitar de ner mycket i vindskyddet om ni har dem ute året runt?

    mvh Robert

    SvaraRadera
  2. Hej Robert! Ledsen att jag inte såg din fråga förrän idag. Våra får går ute dagtid om vintern, på nätterna sover de inne i vår lagård. Där finns ingen elektricitet, så den enda uppvärmningen står fåren själva för. Men de slipper blåsten och har det ganska torrt. Man måste ha ett vind- och regnskydd under vinterhalvåret, som räknas från mitten av oktober. Tror brytdatum är 15/10.
    Vindskjulet som syns på bilderna är nog sju-åtta kvm stort, vilket räcker fint för fyra-fem får. Nu har vi, med lammen, elva får, men det är ju bara september och lammen ska slaktas om några veckor, så det ordnar sig. Vi använder halm i vindskyddet (och i lagården) och ja, de skitar ner väldigt mycket. Det kan lukta otroligt fränt, så om man orkar flytta på skjulet då och då är det en fördel. Hur konstigt det än låter ska man inte rensa ut smutsig halm om man inte samtidigt flyttar på skjulet. När man mockar frigörs kvalster och bakterier, munskydd är bra att ha. Vi mockar i lagården en gång om året, på sommaren. Istället lägger man ut fin och fräsch halm ovanpå den gamla. Håll en kätte, eller ett hörn av hagen (hur du nu ordnar det) helt ren inför lamning. Både tacka och lamm är mycket känsliga för infektioner och, det låter kanske också konstigt, man ska inte tvätta ren tackan eller lammet. Bästa motståndsmedlet mot infektioner är lugn och ro, mat, rent vatten, kraftfoder och absolut ingen tvål. Avslag o dyl försvinner av sig självt. Tackan måste lära sig sitt lamms lukt och tvärtom.

    Lycka till!

    SvaraRadera