tisdag 13 augusti 2013

Vad gillar du?

Eh, jag gillar att läsa, skriva, jag gillar att ta skogspromenader ...


Nej, det här är inte ett försök till en kontaktannons, men vad gillar du? På facebook, alltså? Jag gillar fejan rent allmänt, det är ett kul och enkelt sätt att hålla kontakt med gamla och nya vänner och bekanta som kanske bor för långt iväg för att man lätt ska kunna slinka in på en fika. Det är så lätt att slänga ut en fråga eller en uppdatering om hur man mår, eller att bli påmind om en musikfestival eller en ny utställning på något museum vars fb-sida man gillar. Lite infotainment så där.

Men vad jag kan bli trött på en massa skräp som facebook för med sig. Det far runt en massa jox om att man ska gilla en viss uppdatering för att visa att man älskar sin dotter/son/partner/hund/guldfisk. Som om inte dottern/sonen/partnern/hunden redan visste det (guldfisken lämnar jag därhän, de lär ha ett minne som sträcker sig sex sekunder och bryr sig nog inte så mycket om vem som utfodrar dem, bara de blir utfodrade). Eller så ska man visa att man tar ställning för eller emot något genom att klistra in en etikett eller skriva något mer eller mindre kryptiskt i sin uppdatering. Jaha.

Nyss blev jag uppmärksammad på ett engelskt uttryck, "likes-whores". En gilla-hora vill ha så många gillanden som möjligt och kan sträcka sig långt för att få det. Uttrycket fanns i en kommentar gällande en uppmaning om att gilla en bild. Om man inte gillade bilden, var man per automatik (!) en okänslig, oempatisk, dryg, egocentrisk person. Bilden visade en flicka i de lägre tonåren med ett leende som en ängel, glada ögon och med en hållning som uttryckte stor självkänsla. Javisst var hon söt. Men så hade hon ett födelsemärke som sträckte från pannan ner till vänster axel, ett rött märke. Under bilden kunde man läsa att XX hade blivit så mobbad i skolan för märkets skull, att hon hade blivit tvungen att hoppa av skolan och bli undervisad per distans, att hon inte hade några vänner, att ...
så där höll det på ett tag.

Uppdateringen hade, när jag snubblade över den igår, fått runt 500 000 gillanden. Jag gick in på sidan för att läsa ett par av kommentarerna och av en ren slump, eftersom sådana här uppdateringar drar till sig mängder med kommentarer hela tiden, såg jag en mycket kritisk kommentar. Den var skriven av någon som utgav sig för att vara flickans lärare, att hela historien var osann, att XX inte alls var mobbad, att hon hade massor med vänner, att hon hade en pojkvän, att flickan hade blivit mycket upprörd för att hennes bild cirkulerade på facebook i en felaktig kontext.
Kanske var den kommentatorn ett troll, eller en gilla-hora, det vet inte jag.

Men jag blev stärkt i min uppfattning att det alltid är bra att läsa kritiskt.

Så. Vad gillar du?

7 kommentarer:

 1. Håller med dig helt ut, från början när man (jag) va ny på fejan så hängde man på alla canceruppdateringar osv men nu är det så ofta och så många att jag har tröttnat, sen så är jag väldigt restrikt med att skicka vidare efterlysningar på både människor och djur för man vet ju aldrig om det är sant eller inte.

  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis, det finns ju folk som har skyddad identitet och om man i sin naivitet delar uppdateringar/efterlysningar kan man faktiskt bidra till att fel person får reda på var den efterlyste håller hus.
   Försiktighet är en dygd.

   Radera
 2. Jag gillar inte heller knepigheter som den du beskriver. Väldigt trevligt att hålla kontakten med folk, smidigt om man vill anordna något och för det mesta kul att läsa vad ens bekanta sysslar med, eller sysslade med. En del går på festival!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, till exempel kan man ju bestämma träff på en festival :-)

   Nästa år, då ...

   Radera
  2. Jonte, Cloetta, Fru Larsson och Matvraket kunde träffats!

   Radera
 3. Använder fejjan helt för kontakt med vänner, har aldrig delat eller gillat något som jag inte noga kontrollerat först. Är så less på alla som utan att tveka delar allt om inget eller lägger ut alla dessa "kloka" ord och bilder. Stön. Jag döljer och döljer och väljer alternativet att slippa se uppdateringar från dessa sidor så kanske jag blir av med en del.

  SvaraRadera
 4. Håller med helt och fullt.
  Så trött på att få en massa skräp på min sida.
  Gillar då och då vad mina vänner skriver och ett och annat hos någon väns vän.

  SvaraRadera