onsdag 22 september 2010

Hon heter Knut

Jag ser relativt lite på teve, jag har annat att göra på kvällarna än att sitta och titta i timmar. Men igår satt jag och zappade en stund och hamnade i SVT 1:s minidokumentär om en skånsk bonde. Tyvärr missade jag en del av programmet, det var bara 20 minuter långt, så det blev väldigt lite om denna man jag faktiskt såg.

Men det jag såg gav mersmak.

Knut driver en liten gård i Skåne. Han går där bland sina kor, plöjer åkrarna, sår och skördar. Och så åker han in till närmsta stad och går in i butiker som för damkläder. Han har borstat ut sitt hår, satt lite läppstift på läpparna, klätt sig i klänning och kofta och diskuterar behå-storlekar med butiksäljaren.

Så visar han fotografier på sig själv som tjugoåring för reportern, han berättar om sitt liv och att han först i femtioårsåldern faktiskt förstod att han inte riktigt är som de flesta andra män han känner. Han har blivit född i fel kropp.
Nu i pensionärsåldern är hans högsta önskan att han ska få möjlighet att operera sig till kvinna.
Reportern frågade då något i stil med:
- Men du kanske inte lever så länge till.
- Jag vill dö som kvinna! blev svaret. Jag har varit man alldeles för länge.

4 kommentarer:

 1. Även i SVT1 23/9 och SVT1 24/9.
  Dessutom på SVT Play...
  Allt enligt hemsidan!

  SvaraRadera
 2. Oh, vad snällt av dig Anni! Jag som var så ledsen att jag missade avsnittet. Efter öbons inlägg blev jag ju ännu mer intresserad av att se det. :)

  SvaraRadera
 3. Strongt att gå ut i media med det! Hoppas hans drömmar slår in nu bara.

  SvaraRadera