tisdag 7 juni 2011

Pinsamma rester?

Är det pinsamt att servera gäster gårdagens rester? Jag vet inte jag, inte direkt pinsamt kanske, men så gööööör man ju bara inte. Det verkar om inte annat småsnålt. "Ni är inte så viktiga för mig, så jag har inte brytt mig om att laga ny mat till er."
Lantmännen (tror jag det är) har kört en kampanj några månader nu för att få folk att slänga mindre mat. För vad gör väl det om folk i gemen köper mer ekologisk mat, om de sedan slänger det som inte genast går åt?
Så mycket som en fjärdedel av all mat som säljs i Sverige beräknas hamna i soporna.

En fjärdedel.

Smaka på den.

Det är för mig obegripligt. Nog händer det att t ex kvarglömda korvbitar slängs i mitt hem, men då börjar också korvbitarna se lätt ansträngda ut. Eller som i vintras då jag hittade ett par hamburgerbröd i en låda, hamburgerbröd som kunde gå i marsch ner i soppåsen. Men trots allt tillhör det undantagen.
Nu slår jag mig för bröstet, men blir det mat över efter middagen, blir det utmärkt lunchmat dagen efter. Eller så har vi ett uppsamlingsheat någon kväll i veckan, då vi ställer fram det som trots allt inte gått åt och så får var och en äta det den vill.
Och så gör många (läs de flesta) jag känner, så vilka är det som slänger denna fjärdedel av den sålda maten?

Nu ska svenska restauranger erbjuda sina gäster en doggy-bag (kan någon komma på ett riktigt bra ord, genast, tack? Doggy-bag känns som om det vore en liten svart plastpåse. Hur man säger i USA vet jag inte, men i Kanada säger man hellre "to-go-bag").
Det är bra tycker jag, även om jag funderar lite på behovet. Många restauranger serverar mer "normala" portioner, portioner som även vi som inte är storätare orkar äta upp.
Fast, om igen, take away (nytt ord här också, tack) är ju inte det minsta pinsamt, eller att springa stan runt med sin lattemugg.

Här kommer en alldeles gratis idé, tänk om de vanligaste kaffekedjorna införde en liten rabatt av något slag, för de latte/espresso/alldeles vanligt kaffe-drickare som hade med sig sin egna termosmugg och fick drycken serverad i den i stället för att slösa resurser på engångsmuggar med lock som alltid trillar av?
Vore inte det bra?
Har sett det systemet i kaffedrickarstaden nummer ett, Vancouver, och det fungerar utmärkt.

7 kommentarer:

 1. Det måste kännas pinsamt som restaurangägare att servera gårdagens rester.
  OK, vissa rester tycker jag är ok att återanvända, du kan göra pyttipanna och det är inte fy skam

  SvaraRadera
 2. Jag måste ha uttryckt mig oklart, det att servera gäster rester, gällde förstås i hemmet.

  :-)

  SvaraRadera
 3. Vad sägs om "låda"? Har iaf. aldrig hört något annat än "would you like a box?" (i USA)

  SvaraRadera
 4. Självklart slänger jag inte rester heller, vi har oxå ett uppsamlingsheat mitt i veckan och äter upp det som finns kvar.
  Bra att det kommer doggy-bag,eller vad vi nu ska kalla det...på svenska restauranger! :)

  SvaraRadera
 5. "Hänt i veckan" är väl en känd fredagsrätt i många skolor?

  Tycker att doggy bags är toppen - sådana hade de i bondgårdarna på Gotland när jag var barn och man inte orkade äta allt på fikaborden.

  SvaraRadera
 6. Hej
  Trevligt inlägg, det stämmer att det var vi på Lantmännen som hade en kampanj där vi utmanade folk att vara rädda om maten. Bland annat gjorde vi en bok med recept där rester från dag 1 blir ingredienser i matlagningen dag 2, den går det fortfarande bra att beställa för endast 35 kronor, http://lantmannen.se/aktiviteter/Var-radd-om-maten/var-radd-om-maten/Bestall-boken/

  Kämpa på med bloggandet :-)

  Mårten @lantmannen

  SvaraRadera
 7. Vicken genialisk idé med termosar, det är värt ett pris i miljöns tecken!
  Doggy-bag? Ska fundera!

  SvaraRadera