tisdag 6 september 2011

Chutney, recept 1

Här är ett recept på tomat och chilichutney. Det är från Australien och jag har gjort ungefärliga översättningar från originalets "cups" till dl.

2 msk olivolja
2 tsk bruna senapsfrön
1,2 kg tomater, grovhackade
2 gula lökar, halverade, grovhackade
5 röda chilifrukter, delade på längden och med urtagna frön, grovhackade
5 dl maltvinäger (vad nu det är, jag tog 3 dl rödvinsvinäger och det räckte mer än väl)
330g socker, jag använde rårörsocker
1 tsk "blandade kryddor", jag använde finhackad färsk ingefära, mald koriander och starkt paprikapulver. Mängden motsvarade nog 2 msk (ja, jag gillar het chutney)
peppar, salt

Hetta upp oljan i en gryta, lägg i senapsfrön och låt dem "hoppa", det tar ett par minuter. Lägg i tomater, lök, chili, vinäger, socker och kryddor, låt koka upp. Låt sjuda/puttra i drygt två timmar eller tills chutneyn reducerats. Rör om då och då så det inte bränner fast. Smaka av med nymald peppar och flingsalt.Häll upp på väl rengjorda burkar. Chutneyn håller öppnad i kylen i ca sex veckor, oöppnad på sval och mörk plats (jordkällare är perfekt) i upp till sex månader. Man kan ju också frysa in i plastburkar.

Enligt receptet skulle det bli ca 1 l chutney, det fick inte jag ut, snarare drygt en halvliter. Antingen hade jag hackat för fint, eller så hade jag för lite vinäger i, men vid avsmakningar tyckte jag allt att vinägern var på vippen att slå ihjäl övriga smaker.

Men är chutneyn het då?

Säger bara: simmar hajarna i havet?

2 kommentarer:

  1. Skönt att slippa skålla och skala tomaterna. Jag gjorde en suverän tomatmarmelad i fjol som jag gärna gör om i år, men då vill jag slippa pillet ...

    SvaraRadera