torsdag 22 september 2011

Sånt man kan fundera på, del 8

Något har hänt med diverse inställningar på min blogg. Plötsligt hade alla uppdateringar på de bloggar jag själv följer bara försvunnit. Jag har ägnat en liten stund att reparera, men troligen har jag på vägen tappat bort någon blogg.

---

Läser en notis i DN om att en skola i Jönköping har slutat uppmana eleverna (eller deras föräldrar) att ta med sig frukt. Detta för att en förälder hade klagat, med motiveringen att skolan ska vara avgiftsfri. Så denna person anser alltså att frukt är detsamma som en avgift. Hur mycket kostar det att skicka med sitt barn ett äpple eller en banan till skolan? Och hur tänker skolan som genast viker sig?

---

Än mer provocerande är det engelska "burslagsmålet" mellan ett par småpojkar. De är åtta år och deltog i en uppvisningsmatch för MMA. Jag vet hur många som är intresserade av denna sport, att den är på väg upp i popularitet, men ändå, det finns så många andra sporter som jag anser är bättre för så små barn. Och så detta att de matchas i en bur!

Det känns sjukt.


DN


DN

14 kommentarer:

 1. vad är det som är sjukt? Barnen brottas, och av det jag såg var det inte värre än normal brottning eller judo. Det alla verkar inställda på är att det är "i en bur" vilket ju är helt ovidkommande. Barnen utövar en idrott som sker under kontrollerade former.
  Är det bättre att barnen går på ishockey och ser vuxna män slåss för att de blir irriterade eller vill ge publiken en uppvisning, än att de lär sig kampidrott som sker under mycket hårda regler?

  SvaraRadera
 2. Att de är i en bur är för mig inte alls ovidkommande, de har ingen möjlighet att ta sig därifrån om det skulle behövas. Jag inser att pojkarna är tränade i sporten, och som jag skrev i inlägget, jag hyser ingen moralpanik mot MMA.
  Flera mig närstående sysslar med boxning, andra med judo (har själv tränat judo en kort period), åter andra har varit brottare på SM-nivå.

  SvaraRadera
 3. Ps, kan varmt rekommendera gymnastik t ex, om det är hård träning och disciplin man söker i en sport.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Anonym, jag uppmanar dig att tänka ett varv till.

  SvaraRadera
 6. Om du nu har sån koll på kampsport så borde du veta att i och kring den där buren så finns det fyra dommare, minst en läkare, en coach (eller till och med ett coachteam) per tävlande plus en jäkla massa andra funktionärer. Skulle någon av dessa så mycket som hojta "stopp" så bryts matchen. Skulle någon av pojkarna så mycket som antyda att dom vill bryta så bryts matchen direkt.

  SvaraRadera
 7. PS. Det är betydligt fler och allvarligare skador bland barn OCH vuxna som tränar gymnastik än vad det är hos dom barn och vuxna som tränar kampsport.

  SvaraRadera
 8. Ingen möjlighet att ta sig därifrån? Trams, du försöker få det att framstå som att de är helt ensamma i buren utan någon som helst översyn. En MMA-bur är för övrigt betydligt säkrare än en boxningsring eller en vanlig brottningsmatta utan någon avdelning mellan tävlingsytan och publik/funktionärer.

  SvaraRadera
 9. Vad vet du om gymnastik? Har två gymnaster på tävlingsnivå i familjen, ingen av dem har hittills varit ens lite småskadad. Den äldsta har sysslat med gymnastik i sju år.
  Dessutom, några slag eller sparkar mot huvudet förekommer inte i gymnastik.

  SvaraRadera
 10. Och som på beställning kommer folk som genast ska försvara denna sport.
  "Oh, den är sååååå säker".

  SvaraRadera
 11. Submission Wrestling är inte MMA, det är en enkelt förklarat en blandning mellan judo och brottning. Sporter som miljoner barn tävlar i.
  Buren användes förmodligen för att klubben är en MMAklubb och därmed har en bur att träna i.
  Buren är inte heller där för att stänga inne någon utan för att skydda utövarna.
  Att brottas i en ring är inte optimalt då man kan fastna i repen eller trilla igenom dem och göra illa sig.
  På tal om gymnastik, inom den sporten om någon har väl många barn inget att säga till om?

  http://www.youtube.com/watch?v=n11TJPFxjRo

  SvaraRadera
 12. sådan ignorans.
  http://www.bloodyelbow.com/2011/9/22/2442027/bbc-news-sky-news-irresponsibly-report-cage-fighting-story-nspcc-british-medical-association

  Läs och lär, så trött på idioter som helt saknar kunskap om mma. För övrigt var det INTE mma som barnen tävlade i utan SW (submission wrestling) som några insiktsfulla individer redan påpekat. Och barnen kan ta sig därifrån när de vill, läs på om begreppet "tapout". Det var en fullt reglerad uppvisning som uppfyllde alla säkerhetskrav. herregud, hur fördummad har du inte blivit av den snedvridna rapportering som media sysslar med.

  SvaraRadera
 13. Dala, Markus m fl som förstås anser att alla som inte tycker som de, är ignoranta.

  Okej, pojkarna utövade inte MMA, utan SW, låt gå för det.

  Och okej för att buren är där för att skydda barnen, även om jag fortfarande anser att det finns stora likheter mellan detta och med att hålla djur i bur.

  Men fortfarande är det sjukt att ha en pojkmatch (oavsett om det är SW, MMA, thaiboxning, fäktning, rullstolbandy eller vad man nu vill) på en MMA-gala för vuxna. Det är sjukt att ölstinna åskådare står runt buren och skriker ut sina hejanden eller vad man nu ska kalla det.

  Och jag tycker det är sjukt att pojkarna har suspensoar, (vilket de ska ha) men inte huvudskydd.

  Nu tänker jag inte publicera fler likalydande kommentarer på detta inlägg, ni MMA-försvarare säger ändå bara samma saker.

  SvaraRadera