onsdag 14 september 2011

Skoskav

Det är något som skaver mig när jag läser om regeringens förslag att låta utskrivna arbeta inom kultursektorn och ha mage att kalla det för en stor kultursektor.

Varför är det en stor kultursatsning? Varför satsar man inte hellre på att försöka få alla dessa kompetenta bibliotekarier, arkivarier och museitjänstemän som nu är arbetslösa på hel- eller deltid i arbete i stället?

Varför tror man att det blir bättre (och billigare) att ta en utskriven (som kan ha världens alla krämpor), lära upp henne/honom i ett yrke som egentligen kräver tre-fyra års högskoleutbildning?

Det blir lite som synen på musik i dokusåpan "Maestro". Man tar sex kändisar och genom den vanliga utslagningsmekanismen, utse en av dem som ska dirigera Sveriges Radios symfoniorkester. En av kändisarna är musiker sedan tidigare, de andra är det inte.
Kan man verkligen bli dirigent på några veckor?
Nej, det kan man inte.

Kan man bli en kompetent bibliotekarie på några veckor? Nej, det kan man inte, som fd barnbibliotekarie skulle jag snarast säga att det tar många, många år att skaffa sig den beläsenheten som krävs.

DN


DN

DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar