tisdag 6 april 2010

Knepigheter

Visst är det knepigt att någon inte kan hålla sig från att påpeka, för tusende gången, att man borde börja tänka på vikten. Säkert i all välmening, visst, men det blir till slut gnat.
Visst är det knepigt när samma person trugar på en lite choklad och marsipankycklingar, för att det ju är påsk, och då kan man unna sig lite.
Visst är det knepigt när återigen samma person säger sådant som att "ska du verkligen ut igen på en promenad, du gick ju långt igår?" Eller "nu är det fika, jag har bakat sockerkakan själv, ta nu en bit".

Nej, jag åt ingen choklad och absolut inga marsipankycklingar, men jag tog en liten, liten hörna av en skiva sockerkaka på påskdagen. Jag har lyckats hålla sötsuget borta i flera veckor nu och har ingen lust att plötsligt trigga igång det.

---

Visst är det knepigt att ha ont i ena benet, av en klämd ischiasnerv, i ett par år och inte bli av med det. En smärta som till viss del går bort under träning, eller t o m genom att bara röra på sig hemma. Denna smärta tonar nu långsamt bort genom världens enklaste åtgärd. En massör jag träffade för ett par veckor sedan, tipsade om en särskilt stretchövning, så enkel att jag kan göra den tio gånger om dagen, om jag vill. Och det vill jag, och det gör jag.

Man sitter rak i ryggen på en vanlig stol med det friska benet/foten på golvet, i 90 gr vinkel. Så lyfter man upp det onda benet och har foten på knät, trycker ner det onda benet så det kommer i våg. Då dras en sätesmuskel ut, spänner av och ischiasnerven får lite mer utrymme. Just denna muskel har jag inte lyckats komma åt med någon annan stretching och tro mig, jag är supernoga med stretchingen jämt. Använder jag t ex crosstrainern i en halvtimme, lägger jag säkert en kvart på stretching.
Första gångerna jag gjorde den här lilla övningen fick jag ner det onda benet i kanske 45 gr vinkel, nu är jag snart nere med det i våg! Jag känner mig mjukare i hela kroppen.

Visst vaknar jag fortfarande en del nätter av att jag har ont, men för det mesta kan jag ändå somna om. Jösses, jag får sova! Vilken skillnad det gör för hela välbefinnandet.

Knepigt att inga instruktörer, allmänläkare, naprapater m fl har visat denna övning.

---

Visst är det knepigt att jag efter snart ett års tablettknaprande ännu inte fått ner blodtrycket. Om ett par veckor är det dags igen för nytt dygnstest av blodtrycket.

4 kommentarer:

 1. Erkänner att det finns många som är konstiga även runt mig;-))
  Bra att du fick kläm på strechingen för nerven!

  SvaraRadera
 2. Det allra knepigaste är att det är när det börjar synas resultat på vågen/kläderna som "folk" (som tidigare peppat en att banta/träna) blir oroliga och kommenterar att man borde äta mer eller "ta en kaka till" fast man har långt kvar till målvikt. Är de månne rädda att man ska bli så där slank och vältränad som de själva drömmer om att bli men inte orkar uppnå? Eller vad?

  SvaraRadera
 3. Attans att de inte kan lösa ditt blodtryck!
  Det är inte bra att gå så där, inte alls.

  Men här kommer en hoper kramar från sängkanten...

  SvaraRadera
 4. Många som drar ner på kolhydrater får lägre blodtryck. Och mår mycket bättre överhuvud taget. Finns ju massor att läsa om det.
  En av de vettigaste människor jag hittat när det gäller alla kostråd är Anna Hallén.www.annahallen.se/
  Kram ♥

  SvaraRadera