tisdag 4 maj 2010

Winter

Jag gillar att läsa deckare. Jag gillar att titta på deckarserier på teve. Jag gillar att se dvd-deckare. Jag har ingen aning om varför jag är så mordisk, men så är det. Efter ett tag, när jag läst eller sett ett antal deckare med samma huvudperson, som t ex Mankells Wallander-böcker, eller Anna Janssons om Maria Wern, så blir ju Wallander och Wern så att säga "riktiga" figurer, de ser ut på ett visst sätt, de rör sig, de pratar, de beter sig på Wallander- eller Wernsätt.

Det gäller såklart även Åke Edwardssons alla böcker om kommissarie Erik Winter i Göteborg. Winter är en snobb, han dricker dyr whiskey, äter gärna hummer, klär sig i egentligen alldeles för tjusiga kostymer, har gärna handsydda skor osv osv. När några av böckerna började filmatiseras för ett antal år sedan, var Johan Gry helt perfekt i rollen. Han har det där tjusiga utseendet, han ser helt trovärdig ut med de fina kläderna och skorna på sig. Han har dessutom ett "höggöteborgskt" uttal, med en tydlig klassmarkör i språket. Det är inte så mycket "änna" och "la'' eller "lilla hjättat".

Nu visas några Winter-historier på måndagskvällarna. Och jag avstår från att titta på dem. Det är roligt och annorlunda filmat, lite halvspejsat, en av mina favoritskådespelare, Peter Andersson gör som vanligt en alldeles utmärkt insats (han kan baske mig spela allt, från bortskämd företagsledare till äcklet Bjurman i Millenium-serien), det är skoj att se Amanda Ooms, som syns alldeles för lite annars osv osv.
Men jag tycker inte Magnus Krepper gör en godkänd insats som Winter. Han ser så slafsig och slashasig ut med illasittande kostym, ständig tredagarsstubb och kutrygg, att jag sitter och hoppar i tevesoffan av irritation. Utanverket skymmer hans skådespeleri. Hade han vankat runt i trista hotellrum med rakade kinder och snygga kläder och sträckt på sig (han är ju dansare från början, han borde ha en snygg hållning), hade jag köpt hans tolkning av rollfiguren.

Kanske är jag inskränkt, men som man är klädd, blir man hädd, säger ett gammalt talesätt. Det gäller i högsta grad supersnobben Winter.

6 kommentarer:

 1. Åååh, vad jag håller med dig!! Johan Gry var precis så som jag ser Winter framför mig och nu kommer den här "slashasen" Magnus och förstör alltihop! Fel, fel, fel!! Samma sak med Maria Waern. Så ska hon inte alls se ut.. men hon duger. (Har pratat med Anna Jansson om saken, men hon hade inte så mycket att säga till om vid valet av skådisar, inte heller att de hade ihjäl Marias jobbiga make Krister.. ;-))

  SvaraRadera
 2. Haha, jag ser mer Maria som en kopia av Anna själv. Rätt mörk, lite mindre och späd sådär, inte "amazonen" Röse. ;) (Hon gör rollen bra ändå, det säger jag inget om!) Vi har haft en hel del kontakt med Anna genom åren nu iom att min make inspirerade henne till hennes bok "Först när givaren är död"! Det är han som tror på teorierna om att Birka låg på Gotland och han tipsade om silverjoner med. *lite kuriosa bara*

  SvaraRadera
 3. Å jag läser inga deckare å ser inga deckare... hopplöst fall... men håller helt med dig i tanken - för det gäller ju även andra böcker som blir film!

  SvaraRadera
 4. Själv är jag är en Morden i Midsommerälskare, och där är allt så utsökt genomtänkt, så brittiskt perfekt. Har inte hnnit med de svenska deckarna, tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Åh tänk att jag bara Älskar Magnus Krepper i rollen som Winter!!! Tycker han är underbar,blir lite kär i karln till och med!
  MEN-visst,han är inte alls samma karaktär som i böckerna:)
  Men han är bara alldeles underbar! Och vilket foto! Jag är så imponerad av denna deckare! (Tyvärr har jag missat en del avsnitt...)

  SvaraRadera
 6. Har inte läst några Winter-deckare så för mig duger Krepper. Ganska bra historier.

  SvaraRadera